Vullen

Vullen

Lees hier meer informatie over het vullen van tanden of kiezen.

Gaatje in tand of kies?
Heeft u een gaatje in uw tand of kies? Het is belangrijk om een gaatje in een tand of kies direct te laten behandelen, zodat u voorkomt dat het uitgroeit tot een groter probleem. Hieronder kunt u meer lezen over hoe deze behandeling in zijn werk gaat.

Hoe ontstaat een gaatje?
Doordat u de hele dag door eet en drinkt, komen er allerlei stoffen in uw speeksel. Speeksel zit vol met bacteriën en met voedsel erbij onstaat er tandplak. Bacteriën zorgen ervoor dat de voedselresten in zuur veranderen. Dit zuur kan door het glazuur heen ‘bijten’. Wanneer er eenmaal een gaatje in het glazuur zit, dan is het mogelijk dat het zuur verder het tandbeen aantast.  Hierdoor is het raadzaam om, wanneer er een gaatje ontdekt wordt, dit zo snel mogelijk te laten vullen.

Hoe wordt een gaatje gevuld?
Eerst krijgt u een klemmetje om uw tand met daar omheen een doekje van rubber. Dit zorgt ervoor dat het speeksel (met bacteriën) uit de tand blijft tijdens het boren. Vervolgens gebruikt de tandarts een boor met een klein diamantsteentje om een gedeelte van uw glazuur weg te boren. Hierdoor kan hij beter bij het aangetaste tandbeen. Daarna verwijdert hij met een zachte boor het aangetaste tandbeen. Wanneer dit gebeurd is, kan de tandarts beginnen te vullen. Voor gaatjes wordt composiet (witte, vezelversterkte kunststof) als vulling gebruikt. 

Doet het pijn om een gaatje te vullen?
Een gaatje vullen hoeft geen pijn te doen. Het boren kan, verschillend per persoon en diepte van het gat, pijn doen. Wanneer u veel last heeft van het boren kunt u vragen om een verdoving. Door de verdoving zult u niks voelen tijdens het boren.